Romānia ocupa locul 45 īn lume la performante ecologice


Biodiversitate, defrisari, ecologie, schimbare climatica

Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Într-o lista de 163 de tari, România sta mai bine la ecologie decât SUA, Olanda sau Slovenia, dar este depasita de Ungaria, Buthan sau Panama. Islanda si Elvetia au obtinut cel mai bun punctaj la nivel mondial.clasament ecologic

Islanda ocupa primul loc în lume în ceea ce priveste politicile de controlare a poluarii si cele de exploatare rationala a resurselor naturale. Studiul, denumit 2010 Environmental Performance Index (EPI), a fost realizat de catre o echipa de experti de mediu de la Universitatile Yale si Columbia.

EPI clasifica performantele ecologice înregistrate de 163 de tari în functie de 25 de parametri printre care se numara: bunastarea mediului, calitatea aerului, managementul resurselor acvatice, biodoversitate, habitat, paduri, fond piscicol, agricultura si schimbari climatice.

Cu un scor de 67 de puncte dintr-un total de 100, România se afla în prima parte a clasamentului. Punctele forte ale tarii noastre sunt, surprinzator, padurile, unde înregistram un punctaj maxim (100 de puncte). EPI a luat în calcul atât împaduririle, cât si suprafata acoperita de paduri. Si la rezervele piscicole stam curios de bine, în ochii cercetatorilor de la Yale si Columbia: 94 de puncte, calculate în functie de un index trofic marin si de intensitatea pescuitului abuziv.

Agricultura româneasca este si ea pe val, spune EPI: 87 de puncte, luate pentru pesticide folosite cu masura, existenta unor sisteme de irigatii si ajutoare substantiale destinate acestui domeniu.

Cel mai rau stam la impactul poluarii aerului asupra ecosistemului (46 de puncte) si la schimbarile climatice (50 de puncte).

Alaturi de Islanda, Costa Rica, Suedia si Norvegia ocupa si ele locuri fruntase în viziunea EPI. La coada clasamentului se afla Togo, Angola, Mauritania, Republica Central Africana si Sierra Leone. SUA ocupa pozitia 61, Marea Britanie, Germania si Japonia sunt mai atente la ecologie (locul 14, 17 respectiv 20). Giganti în curs de industrializare precum China sau India se afla, în schimb, la coada clasamentului: locurile 121 si 123.

Sursa: Realitatea TV


Opinii utilizatori
Nu exista nici o opinie a utilizatorilor referitoare la acest produs!


Adauga opinia ta:
Nume:


Email:


Localitate:


Continut:


Rating:
1    2    3    4    5   

Pentru a ne proteja de SPAM te rugam sa rezolvi urmatoarea adunare:
Introdu raspunsul aici: